Rugboller

Opskrifttype

Dag 1
Opløs tørgæren i 5 dl. vand og lad den rehydrere i ca. 15 min.
Kom rugkerner, surdej, solsikkekerner, hørfrø, 10 dl. vand, bageenzymer og den opløste tørgær i en skål og rør i et par minutter.
Stil skålen et lunt sted til næste dag.

Dag 2
Hæld rugmel, hvedemel, malt, salt og 5 dl. vand i skålen. Rør ca. 10 minutter. Dejen skal være fugtig og kunne stå selv. Reguler med vand eller mel til den rette konsistens er opnået.
Sæt dejen til hævning ca. 2 timer.
Lav bollerne på bagepapir. Drys birkes over bollerne og fordel birkes jævnt - evt. med en pensel.
Stil bollerne til efterhævning ca. 1 time eller indtil bollerne er hævet tilstrækkeligt.
Prik bollerne med en stegegaffel eller lignende umiddelbart før de kommer ind i ovnen, for at undgå at skorpen sprækker.
Bag bollerne i en forvarmet ovn 175 gr. i 60 minutter.